Víz nélkül nincs élet! – amit érdemes tudni a folyadékpótlásról

Blog

Víz nélkül nincs élet! – ezt mindenki tudja. De vajon mennyi tiszta vizet fogyasztunk átlagosan naponta? Elegendőt? Vagy jóval kevesebbet? Érdemes feltenni magunknak a kérdést… (Sajnos az emberek nagy része kevés vizet iszik.)

Testünk csaknem 75%-a vízből áll. Egy egészséges ember napi vízigénye, másfél-két liter tiszta víz, ez persze egyénenként eltérhet, de ha sportolunk, intenzív fizikai munkát végzünk vagy, ha nagy meleg van, akkor ennek a többszörösét is igényli szervezetünk. Itt fontos megemlíteni, hogy az üdítők, alkoholok, gyümölcsök nem pótolják megfelelő vízmennyiség fogyasztását a szervezetünkben, mivel ezekben lévő folyadékmennyiség az élelem feldolgozásához elegendő csupán.

Mit csinál a víz a szervezetünkben?

Segíti a tápanyagok felszívódását. Szállítja a tápanyagokat a sejtekhez. Feloldja és eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket. Párásítja a levegőt, amit légzéskor belélegzünk. Segítséget nyújt a verejték párologtatásával a testhőmérséklet szabályozásához. Rugalmassá teszi az ízületeket. A legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot alkotja. Szabályozza a sejtek elektron-és protonszintjét. Megvéd a kozmikus és egyéb sugárzástól.

Bázikus sótablettával kombinálva a vízivás a mindennapi életünk természetes „energiaitala” lehet!

A tudatos vízivás

Ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű vizet napi szinten biztosítsuk szervezetünknek: tudatossá kell válnunk (ebben is). Figyeljük meg, hogy mennyi vizet fogyasztunk naponta! Írjuk néhány napig az elfogyasztott deciket, de az is jó megoldás, ha ugyanabból a palackból töltjük egész nap a vizet magunknak, ennek fogyásával könnyen követhetjük a napi folyadékpótlásunkat.
Vizeletünk színe, mennyisége tökéletesen jelzi, hogy mennyi folyadékot fogyasztottunk. Ha kevés és sárga a vizeletünk, akkor az jelzés, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ilyenkor jól jöhet egy kis gyógytea fogyasztása is. Gyulladáscsökkentő teafüvek, mint a zsálya, a zsurló, az orbáncfű, a kamilla, a levendula stb. nagyon sokat segíthetnek a szervezetnek.

Az időzítés

A legjobb, ha felkelés után, még a kávé, tea, cigaretta előtt megiszunk minimum egy pohár vizet, ha tudunk akkor kettő pohárral fogyasszunk. Az sem baj, ha almaecetet vagy frissen facsart citrom levét tesszük bele, mert ez a folyamat segíti a szervezet kitisztulását, és meggyorsítja az anyagcserefolyamatokat. Arról nem is beszélve, hogy az éjszaka felhalmozódott méreganyagokat is könnyebben eltávolítja a szervezetből.

A nap folyamán pedig rendszeresen igyunk vizet, a legjobb, ha nem érzünk szomjúságot, mert az nem mindig jelzi pontosan, hogy szervezetünknek vízre van szüksége! Testünk pedig folyamatosan veszíti vizet a bőrünkön és a légzésen keresztül, valamint a széklettel és a vizelettel. Érdemes odafigyelni a környezetünkben lévő várandós és szoptatós anyákra, a gyermekekre és idősekre, mert ők sokkal veszélyeztetettebbek a kiszáradás szempontjából.

Az ember nem képes hosszú ideig víz nélkül életben maradni, míg más tápanyagok nélkül hetekig vagy hónapokig is élhet! Ezt tartsuk mindig szem előtt, egészséges, egyensúlyban lévő szervezetünk alapja a víz!